Hoe lijst je een print in?

Gepubliceerd op 19 april 2021 om 10:00

Wanneer ik een print, kaart of illustratie bestel bij een illustrator, ben ik in gedachten al helemaal bezig hoe deze aan mijn muur zou staan. Aan mijn muur hangen allerlei werken die mijn inspireren en waar ik zo nu en dan naar kijk. Maar hoe lijst je een print in? Op zich is het inlijsten niet een heel moeilijk karwei, maar het werk tot zijn recht laten komen is wel een puntje.

Mijn huis is één grote vrolijke boel. Daarom houd ik ook van gekleurde lijstjes, met een gekleurde passe-partout eromheen of een gekleurd papiertje erachter. Je moet ervan houden. Houd je meer van wit? Dan kun je bij de volgende tips het woord ‘kleur’ veranderen in zwart of wit.

Het zijn wat kleine D.I.Y. tips om iets in te lijsten, maar het maakt jouw gekochte kunstwerk toch een stukje specialer.

Gekleurde lijstjes met een gekleurde achtergrond
Figuur met een foto lijst in zijn handen

Pimp my lijst

Ik vind het vaak fijn om een print de ruimte te geven in een lijst. Dat betekent dat wanneer ik een print op A5 formaat heb, ik er een lijst van een A4 omheen doe. Misschien heb je al lijstjes in huis, maar het kan goed zijn dat je een lijst moet halen. Voor lijsten ga ik óf naar de winkel (het hoeft niet heel duur, Action of Xenos heeft al hele mooie lijsten voor een betaalbare prijs) óf ik ga naar de tweedehands winkel. Bij de laatste moet je altijd een beetje geluk hebben. Maar vaak zijn de prijzen lager en is het minder erg als je de lijst zelf nog onder handen neemt.

Maar de juiste lijst met de juiste kleur vinden, dat lukt niet altijd.  Mocht ik niet een lijst in de goede kleur vinden, dan spuit ik deze over met een spuitbus. Bij een houten lijst raad ik aan om hem eerst licht op te schuren. Bij een kunststof lijst moet je ervoor zorgen dat deze vetvrij is.

Figuur staat bedenkelijk te kijken

Allerbelangrijkste: Zorg voor een goed geventileerde ruimte of ga met mooi weer naar buiten. Haal het glas eruit en leg de lijst op een stuk krantenpapier of zeil. Zorg dat je genoeg afstand bewaard (op de bus staat aangegeven hoeveel) en vergeet niet om een mondkapje op te doen. Het stof wat uit de bus komt is namelijk schadelijk als je het inademt. En als pro tip voor de smeerpoetsen onder ons: Doe handschoenen aan. Ik heb nog wel eens de neiging om mijn vingertopje mee te spuiten en dan ben je net E.T., maar dan met een roze vingertopje.

Wanneer je gaat spuiten, maak dan rustige bewegingen van links naar rechts. Van onder naar boven. Zo verdeel je de verf gelijkmatig. Lang op 1 plek spuiten geeft druipers en dat ziet er absoluut niet mooi uit. Doe het rustig aan en raffel het werk niet af. Leg hem na het spuiten op een plek waar die goed kan drogen en zorg dat, als je binnen spuit, er iets van een raam openstaat.

Nadat je lijst gedroogd is, kun je het glas weer terug plaatsen en kan je het werk inlijsten.

Spuiten van een lijst met spuitbus verf

Een gekleurde achtergrond

Gekleurd hobbykarton of papier voor de achtergrond

Printjes en illustraties die ik heb gekocht plaats ik vaak op een gekleurde achtergrond. Zoals gekleurd hobbykarton. Bij het uitzoeken van de kleur houd ik rekening met de kleuren die in het werk aanwezig zijn. Als in het werk een roze kleur zit, zoek ik een roze papier voor de achtergrond. Terwijl als er iets van oranje in zit, ga ik voor oranje.

Je kan er ook voor kiezen om een papiertje te doen met een patroon erop. Let daarbij wel op dat het patroon het werk niet overschreeuwt. Kies voor een rustig patroon, bijvoorbeeld streepjes of stipjes.

Papier is vaak nooit op de goede grootte van de lijst. Haal de achterkant van de lijst eruit en plaats deze op het papiertje. Trek de achterkant om op het papier en knippen maar.

Meten is weten

Ik kan er echt van gruwelen als een afbeelding niet precies in het midden zit van de lijst. Daarom zorg ik altijd dat ik een liniaal en potloodje bij de hand hebt.

Meet eerst de breedte van je velletje papier op en schrijf dat ergens op. Nu meet je de breedte van  het werk op. Dit schrijf je ook op. Trek de breedte van de print af van de breedte van je velletje papier en deel de uitkomst nog een keer door twee. Et voíla, zoveel ruimte moet je van de kant afblijven. Dit doe je hetzelfde voor de lengte van je papier en de print. Met een beetje schuiven en meten plaats je de illustratie perfect in het midden van de lijst.

Meten is weten: gebruik altijd een liniaal en potlood

Washi-tape

Washi tape

Je kan er voor kiezen om je prints, kaarten of illustraties vast te plakken met dubbelzijdig tape. Ik zelf vind het heel leuk om washi tape te gebruiken. In de afgelopen jaren heb ik zo’n enorme verzameling aangelegd dat ik er nu toch echt iets mee moet doen. Toen ik mijn verzamelde kunstwerken aan het inlijsten was, bedacht ik mij: 'Hee, een klein stukje washi tape, geeft het een nog speelser en vrolijker effect.'

Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij het kiezen van een gekleurde achtergrond: Ga op zoek naar een tape die past bij het werk. Daardoor wordt je aandacht niet afgeleid van het werk, maar versterkt het juist.

Wat ook fijn is aan die washi tape: het houdt de afbeelding mooi in het midden van de lijst.   

Je eigen passe-partout maken

Een passe-partout kan je ook maken, maar vergt wel wat meer reken werk. Daarnaast moet de illustratie, print of afbeelding zich daar ook voor lenen. Zit er veel wit rondom de illustratie of zitten er mindere interessante details aan de randen? Dan leent het zich om een passe-partout ervoor te maken.

Passe-partouts kun je online bestellen. Deze zijn vele malen dikker dan hobbykarton en ook een stuk steviger. Zelf maak ik ze af en toe van hobbykarton. En ook hierbij geldt: Meten is weten. De afmetingen die je maakt bij het kopje ‘Meten is weten’ gebruik je hiervoor ook, maar voeg er dan nog 1 cm aan toe. Dit wordt de overlap en dit gaat er ook voor zorgen dat het werk er niet stiekem onderuit piept.

Plak aan de achterkant twee kleine tapejes om het geheel op zijn plek te houden en je bent klaar.

Figuurtje kijkt door een passe partout lijst heen

Nu heb ik je een aantal tips gegeven hoe je zelf een print in kan lijsten. Heb je nog niets om in te lijsten? Misschien is een gepersonaliseerd portret van je huisdier leuk! Ga daarvoor naar de pagina: Hondenportretjes . Heb jij nog een fijne tip of wil je graag jouw resultaat delen? Laat het mij weten in de reacties onder dit bericht.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.