Kickstarters voor jouw creatieve dag

Gepubliceerd op 4 juni 2021 om 07:13

Je zit er helemaal klaar voor. Vandaag heb je tijd vrij gemaakt om echt eens lekker los te gaan op papier. Je potloden zijn geslepen, je stiften liggen op kleur en de pot met water staat klaar om je penselen uit te wassen.

Maar…

Je blijft maar naar dat witte vel staren. Je handen bewegen niet. Je bent al die goede ideeën van de afgelopen tijd in één klap vergeten. Met een licht chagrijnig gevoel schuif je het vel van je af en je bedenkt om iets anders te gaan doen. Schoonmaken of zoiets.

Dat is jammer, want ik snap hoeveel zin je kan hebben om iets te maken, maar dat je uiteindelijk niet meer weet wat je wilt doen. Nu heb ik daarvoor een aantal kleine opdrachten die je kan doen als je het even niet meer weet: Kickstarters voor jouw creatieve dag! Deze zijn heel handig wanneer je net even die creatieve impuls nodig hebt, om die grijze cellen aan het werk te krijgen. En je zal zien, daarna gaat het een stuk makkelijker.


Wat zie je in de vlek?

Benodigdheden:
Papier, ecoline en stift/pen (iets waar je mee kan tekenen)

Zo doe je dat:
Zet een aantal vlekken op papier. Laat het rustig even drogen. Tekenen op natte vlekken kan er namelijk voor zorgen dat het papier scheurt. Als de vlekken gedroogd zijn ga je er naar kijken: wat zie je erin? Teken hetgeen wat je voor je ziet en verander die vlek bijvoorbeeld in een hond, of portret, of misschien is het wel een boot. Laat je fantasie de vrije gang gaan.

Waarom doe je dit?
Dit is hetzelfde als wanneer je naar wolken zit te staren. De vormen associeer je met voorwerpen of wezens die je ooit gezien hebt. Dit zorgt ervoor dat jouw beeldbank (de pinterest in je brein) wordt geopend. Je zet als het ware het beeld denken aan en je gaat dit omzetten naar een tekening.


Vandaag teken ik alles wat …

Benodigdheden:
1 kleur stift/potlood naar keuze, papier

Zo doe je dat:
Ga zitten in een kamer, bijvoorbeeld je slaapkamer. En neem jezelf een kleur voor, bijvoorbeeld: ‘Vandaag teken ik alles wat blauw is’.  En speur door de kamer naar alle voorwerpen die blauw zijn. De voorwerpen die blauw zijn, die teken je na. Het hoeft niet natuur getrouw te zijn, maar wel dat je ze hebt opgemerkt en er even goed naar gekeken hebt.

Waarom doe je dit?
Door je focus op 1 kleur te leggen, vallen andere mogelijke interessante voorwerpen al af. Daarnaast ga je wat gerichter kijken naar je omgeving, want ja, welke voorwerpen zijn er eigenlijk allemaal blauw? En door het voorwerp na te tekenen, voeg je weer iets toe aan die beeldbank van je. Die beeldbank waar ik het over heb, is de bron waar je uit put als je een tekening maakt. Je hoeft niet weer een kopje erbij te pakken om een kopje te kunnen tekenen, want je hebt het ding al tig keer getekend en daardoor een vorm er van opgeslagen in je grijze cellen.
Mocht je gaan zitten pielen op een voorwerp: Zet een timer!


Dobbelen

Benodigdheden:
Potlood, pen, stift, krijt, acrylverf, ecoline/waterverf, penselen/kwasten en papier, dobbelsteen en een timer

 

Zo doe je dat:
Spreek met jezelf af dat elk materiaal een cijfer krijgt: 1 voor het potlood, 2 voor de pen, 3 voor de stift, etc. Zoek op internet of in een tijdschrift een foto op die je aanspreekt en leg deze voor je neer. Deze ga je na tekenen. Maar dat doe je door af te wisselen met het materiaal wat voor je ligt. Zet je timer voor vijf minuten en rol met de dobbelsteen. Het aantal ogen/getal geeft aan met welk materiaal je de komende vijf minuten gaat tekenen. Dit herhaal je elke keer tot je klaar bent met je tekening of je er geen zin meer in hebt.

Waarom doe je dit?
Hierdoor ga je wat meer spelen met materiaal. Je ziet ook gelijk de verschillende eigenschappen van het materiaal + je leert materialen te combineren. Deze kennis kun je weer meenemen naar een volgend project. Je kan bovengenoemde materialen ook vervangen door gereedschappen. Bijvoorbeeld: je hebt verf, maar de dobbelsteen geeft aan met welk voorwerp je de verf aanbreng. Dit kan een tak zijn, of een vork, met een sponsje... je snapt mij wel.


Dit waren een aantal creatieve kickstarters die ik gebruik voor mijzelf of voor een les met mijn cursisten. Deze kun je trouwens ook gebruiken voor een opstart naar een groter project. Zo is het 'Dobbelen' een leuke kickstarter om te gebruiken voor een project waar je meerdere materialen gaat combineren in een schilderij. En de opdracht ‘Vandaag teken ik alles wat…’ is een mooie kickstarter voor een project met een stilleven.

Ik heb nog veel meer leuke kickstarters voor jouw creatieve projecten, maar die bewaar ik voor een volgende keer.
Dankjewel voor het lezen en als je vragen hebt, laat het mij dan vooral weten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.