Kabouter prentenboek: De eerste schetsen

Gepubliceerd op 27 mei 2025 om 10:11

Kabouters vind ik super leuk om te tekenen. De kleine wezens veroverde mijn hart toen ik als kind het boek 'Leven en werken van de Kabouters' met illustraties van Rien Poortvliet zag. Ik kon er uren naar kijken, het was zo'n geweldige wereld die hij had geschept. Ik kan me herinneren dat uiteindelijk de kaft eraf is gevallen en we alleen nog het binnenwerk hadden. Het boek was dus erg geliefd. 

Vorig jaar kreeg ik ineens een periode dat ik compleet gefocust was op het tekenen van kabouters. Ik vond het helemaal geweldig en op deze manier kon ik ook goed aan mijn digitale tekenskills werken. En door dat enthousiasme en het delen op de socials, raakte Suzan en ik aan de praat. Suzan is hoogbegaafdheidspecialist en geeft les aan de kleutergroepen. Dit doet ze o.a. vanuit haar bedrijf iQudo. Suzan weet een hoop van hoogbegaafdheid en maakt naar aanleiding daarvan lesprojecten voor slimme kleuters op  basisscholen. Zo vertelde ze me, dat ze een lesproject had geschreven over kabouters. En aangezien het verhaal nog geen illustraties heeft, nam ze contact met mij op.

Omdat er tien kaboutertjes in het verhaaltje voorkomen die allemaal beweeglijk zijn, maakte ik een studie met allemaal bewegende en dansende kaboutertjes. Ik keek ook al een beetje naar karakter: hoe beweegt een verlegen kaboutertje en hoe beweegt een kaboutertje wat juist heel uitgesproken is.

De karaktertjes kregen vorm door ze allemaal digitaal in te kleuren. Het kleurenschema bleef hetzelfde, waardoor ze allemaal bij elkaar passen, maar toch net wat anders zijn. Elk kaboutertje heeft ook zo zijn eigen karaktertje: oud, jong, rustig, bewegelijk, dromerig, avontuurlijk... net zo divers als een klas dat zou zijn.

Een overzicht met alle spreads voor in het boek. Ik maak er altijd kleine aantekeningetjes bij om schetsjes te verduidelijken of suggesties te geven. 

Er ging wat tijd overheen, ook omdat dit voor mij een passie project is en ik eraan werk als ik daarvoor tijd heb. 

We hebben onze pijlen gericht om in september/oktober een fysiek boek in handen te hebben. We willen dan een inschrijflijst klaar hebben liggen, zodat ook anderen het boek kunnen bestellen en kunnen gebruik als voorleesboek óf als lesproject voor in de klas.

De spreads heb ik digitaal ingekleurd om voor mezelf een beetje een overzicht te hebben hoe het er bij elkaar uit kan komen te zien. We hebben gespeeld met het idee dat de dag ook langzaam verloopt, van licht naar donker. 

Elk kaboutertje heeft zijn eigen karakter gekregen, iets wat Suzan in haar lessenserie verwerkt. 

Voor grote versies van de spreads maak ik vaak in het begin alleen een schets van de achtergrond. Op die manier kan ik sneller werken en in een tweede ronde voeg ik dan de kabouters toe. Omdat het maken van een illustratie altijd gepaard gaat met nieuwe ideeën, zal het origineel altijd een beetje afwijken van de schets. En dat is niet erg. Een schets is voor mij een indicatie hoe iets eruit kan komen te zien. 

Op dit moment ben ik druk bezig om de eerste spreads af te ronden. Dus de volgende keer kun je een paar sneak previews verwachten van dit project ;).


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.