
Wanneer en hoe het begon, dat weet ik niet meer, maar ik weet wel dat ik op een dag tegen Renee zei:
'Lief, ik wil aan de slag met papier-maché.'
Diezelfde dag haalden we behanglijm op, verscheurde ik de kranten die we hadden en liet Renee mij zien hoe dik de behanglijm moest zijn:
'Geen water, maar gel.' Al gauw haalde ik de stukjes krantenpapier door de lijm en zat ik mijn eerste papier-maché project te maken. Ik vond het geweldig.
Niet alleen werd toen mijn eerste project geboren, maar ook de liefde voor papier-maché.
Wat kan je er allemaal mee?
Veel.
Dat is vrij kort door de bocht, maar echt, je kan er heel veel mee. Volgens Wikipedia werd het in de 14e eeuw zelfs gebruikt om er meubels en plafonds mee te maken. Geweldig toch?
En wat dacht je van de carnavalswagens in het zuiden van Nederland. Of de piñata's in Zuid-Amerika. Vroeger werden er ook decoraties mee gemaakt voor de slager, zoals enorme hammen. En niet te vergeten: Er werden ook anatomische modellen gemaakt. Papier-maché is dus een serieuze techniek, al wordt het tegenwoordig veelal voor suprises gebruikt en voor projecten op basisscholen. Niks mis mee, maar als je weet wat je er allemaal mee kan, ga je er toch anders tegenaan kijken.
Tot nu toe heb ik vooral wat kleinere projecten er mee gemaakt: bijtjes, kerstballen, vaasjes voor mijn papieren en vilten bloemen, hondjes, een reuze kwast... Mijn droom is om een keer echt een enorme walvis of draak te maken. Of iets van een droomwereld waar je doorheen kan lopen.

Deze bijtjes heb ik vorig jaar gemaakt. Ze hangen momenteel in de etalage van Vikado. De bijtjes zijn gemaakt van aluminiumfolie, met daarover heen stroken keukenpapier met behanglijm.

Een snuisterijen kastje die in de maak is. Het is gemaakt van grote stukken karton en honingraad karton. Binnenkort wordt deze helemaal onder gesmeerd met papier-maché en wordt het een echte kast. Bedoel als ze het in de Middeleeuwen al konden...

De sliertenhondjes, voordat ze voorzien werden van een laag papier-maché. Het begint bij mij allemaal met stukken krantenpapier en een rol bruine tape. Van daar uit kan ik de leukste vormen en figuurtjes maken.

De kop van een papier-maché handpop. Het ruwe effect komt van een recept met eierdozen en behanglijm. Van oude shirts maak ik nu het haar.
Recepten uitproberen en nieuwe inspiratie op doen
Hoe meer ik duik in de wereld van papier-maché, hoe meer ik ook leer. Bij lange na ben ik nog geen expert. En dat hoeft ook niet. Het ontdekken van het materiaal en het experimenteren ermee is voor mij het leukste wat er is en ook het leukste.
In het begin werkte ik enkel met een bak behangplaksel en snippers krantenpapier. Laatst heb ik wat nieuws uitgeprobeerd met versnipperde eierdozen en behangplaksel erdoor heen gemixt. Het maken en pureren ervan is alles behalve smakelijk om te zien. Het resultaat daarentegen is wel goed: Het geeft alles een ruiger uiterlijk en het voelt super stevig aan. Binnenkort ga ik een nieuw recept uitproberen en dat is met wc-papier en houtlijm.

Smakelijk.

Dit boek staat bomvol met leuke projecten om uit te proberen. Een aanrader als je wil beginnen met papier-maché. Al is het alleen maar om in de mood te komen voor een kleurrijk project.

Je kan er ook hele leuke vaasjes van maken. Ik gebruik ze voor mijn kartonnen en vilten bloemen. Met een vernis laag laat je het ook nog een beetje glanzen.

Een reuze potlood en reuze kwast. Ze staan nu als decorstuk in mijn kamer en soms kun je ze spotten op markten. De kwast is meer dan een halve meter lang!
Doe je mee?
Nu lijkt het me leuk om mijn liefde voor papier-maché ook aan jou over te brengen. De volgende blog zal daarom een leuke en simpele D.I.Y. bevatten: het maken van een bijtje van papier-maché. Om goed voorbereid aan de D.I.Y. te beginnen kun je alvast wat materialen verzamelen zoals oude kranten, papier tape en behanglijm.
Tot de volgende blog!

Reactie plaatsen
Reacties